Село Бистрилица се намира в подножието на Берковска Стара Планина, на около 20 km на север от град Берковица, на около 20 km на югозапад от от град Монтана и 100 km северозападно от София. Релефът е предпланински и средната надморска височина 283 m. Климатът е умерен, характеризиращ се с снежна зима и топло лято. Население- 163 души.
Селището датира още от времето на траките, откъдето се намират тракийски могили и керамика. По-късно през Римската епоха се развива и става укрепен римски бастион през който минава и съобщителната линия за Рим. Свидетелство за това са многобройните находки на римски монети и предмети в землището на селото и най-голямата находка е от връх Юдено /военна крепост/ – златна статуетка на Зевс. В селото е и храмът „Свети Георги“, реставриран по Програма Красива България през 2008 г.
В центъра на селото има паметна плоча за „Манчовата буна“. Това е въстание от 1836 г. срещу насилието, подтисничеството и големите данъци през турското робство, организирано в с. Бистрилица и водено от Манчо Пунин от същото село. Едно от малкото въстания, постигнали успех, при което са направени редица отстъпки от страна на турците и са намалени данъците.
Дом за възрастни хора с деменция в с. Бистрилица е специализирана институция, предоставяща комплекс от социални услуги за лица с деменция. В дома за хората с деменция се предоставят социални услуги по задоволяване на ежедневни, здравни, образователни, рехабилитационни потребности, както и потребности в свободното време- контакти със семейството, приятели и близки. Капацитетът на дома е 55 потребители. Домът разполага със стаи с 3 и 4 легла, телевизори с кабелна ТВ във всяка стая. Голям двор с цветна градина. Домът разполага с отделение за трудно подвижни лица и лежащо болни.
Един забележителен еко район. Тук в радиус от 50 км.,никога не е имало предприятие изхвърлящо вредни емисии в почвата или въздуха!
Манастири – Лопушански/ 17 км, Клисурски/ 22 км, Чипровски/ 20 км, Белоградчишки скали/55 км, Бабини Видини кули/ 90км, пещера Магурата/50 км, Леденика/50 км, Божи мост до Враца/50 км.
На 3,5 km от селото в язовир Огоста се влива рекичка Барата. До язовира се стига се по стария римски път, на места заличен от времето.

wordpress@bistrilitsa.art-ista.com